Images / About / Journal / Studio / Client access
17 Feb

Vijf tips voor het kiezen van de juiste fotograaf

 Je hebt jezelf een cadeau gegeven. Je hebt besloten naar een professionele fotograaf te gaan voor 1 of enkele portretfoto’s. Het kan best lastig zijn om afgaand op het portfolio de goede keuze te maken. Er spelen namelijk een paar dingen door elkaar die allemaal belangrijk zijn.

Soms heb je van iemand anders de tip gekregen om naar een fotograaf te gaan, afgaand op zijn of haar ervaring. Dat is altijd goed. Maar het blijft een persoonlijke belevenis en ervaring die voor iedereen anders is. Dus, een paar tips die je keuze makkelijker kunnen maken.

1. Word ik blij van de foto’s van deze fotograaf? Zorg dat het werk van de fotograaf je echt aanspreekt. De foto’s moeten iets losmaken. Vraag jezelf; word ik blij van zijn of haar foto’s? Vind je het mooi en herken je jezelf zoals je bent? Natuurlijk kun je anderen om hun mening vragen, maar het gaat er echt om wat jij zelf vindt.

2. Ga eerst in gesprek en voel aan of je op dezelfde golflengte zit. Ga voor je kijkt naar prijzen, en manier van werken etc, eerst even in gesprek met de fotograaf. Neem daar ook de tijd voor. Bel hem of haar op. Kijk eens of je je op je gemak voelt. Voelt het relaxed? Is de fotograaf bereid om even tijd voor je vrij te maken? Mocht hij of zij druk zijn, spreek dan een geschikt moment af om te overleggen. Fotografen zijn doorgaans druk en vaak komt het niet uit. Een afspraak inplannen voor een telefonische kennismaking is dus altijd goed. Zo ben je er zeker van dat jullie beiden echt even tijd hebben voor elkaar. En zo voorkom je dat een haastig tussendoor-gesprek mogelijk als gevolg heeft dat jullie beide de kans mislopen om met elkaar te kunnen werken.

3. Geef duidelijk aan wat je wil. Wees heel duidelijk naar de fotograaf over wat je wilt. Zeg dat je op zoek bent naar bijvoorbeeld een krachtig portret voor Linkedin of je Facebook profiel. Of dat je een paar verschillende poses wilt zodat je kunt afwisselen. Ook kan het zijn dat je zelf al een voorbeeld in gedachten hebt die je aanspreekt. Loop door het portfolio en geef aan welke foto of sfeer je mooi vindt. Dan kun je in overleg de sessie plannen zodat de uitkomst in de buurt komt van je verwachting.

4. Laat je leiden niet in eerste instantie door de prijs. Wees je er van bewust dat het aanbod van portretfotografen enorm is. De prijzen lopen ver uiteen. Prijs en kwaliteit zijn niet altijd aan elkaar verbonden. Dat wil zeggen dat een goedkopere fotograaf heel erg goed kan zijn en een dure dat juist niet de beste of meest geschikte. Het is bijna altijd zo dat je pas achteraf, na de sessie, kunt beoordelen of de betaalde prijs de juiste prijs is geweest. Iets wat goedkoop is en niet zo goed is heel duur. En een relatief dure sessie die aan alle verwachtingen voldoet en waar heel veel plezier aan wordt beleefd, is uiteindelijk heel voordelig. Het genot van de lage prijs is lang vergeten bij de blijvende confrontatie met de lage kwaliteit op lange termijn. Het advies is dus, laat de prijs niet leidend zijn. Kijk naar wat je wilt creeëren met de foto’s in je carrière en in je leven. En ga op zoek naar de fotograaf waarbij je het gevoel hebt dat deze jou het beste kan helpen.

5. Neem de tijd voor de fotosessie. Neem de tijd. Een fotosessie is een belangrijk en bijzonder moment. Een uitmuntende foto gaat je profiel of wat je doel ook is een boost geven. Zorg dat je bent uitgerust en plan bij voorkeur een dagdeel in voor de fotosessie. Houd rekening met reistijd, eventuele visagie en haarstyling en de fotografie. Bereid je mentaal voor. Kijk er naar uit. Slaap goed de nacht voorafgaand aan de shoot. Het is een leuke en bijzondere ervaring. Een studiosessie overkomt je niet elke dag. En heb vertrouwen. Laat je zorgen, als je die al hebt, hoe klein ook, even buiten de deur. Verlies je even in een andere wereld. En geniet uiteindelijk van het resultaat en wees trots op jezelf dat je besloten hebt om met een professional samen te werken aan jouw persoonlijke groei.

Veel succes en plezier en hopelijk helpen deze tips je om met de juiste fotograaf contact te leggen en samen te werken. www.portretloods.nl - voor boekingen www.michelporro.com - portfolio Marjon Oosterveld is onze studio- en productiemanager.

Marjon is voor vragen en advies vrijwel altijd goed te bereiken: marjon@michelporro.com 070 – 511 7747 en 06 – 1214 7726

17-02-2017 13:06

Deel dit artikel:    

Top Picks Top picks archive

  • Elon Musk
    Amazing book Read more...

  • The Black Swan. What we need to know about what we don't know. Brilliant eye opener.
    Read more...

  • A new lease on mental life.
    10% Happier by Dan Harris Read more...